Kotiseutumuseo

Kesällä 2020 museo on auki ma 20. - su 26. heinäkuuta klo 13 - 17

Museo sijaitsee Hiukkaalla pätkän matkaa Länkipohjan ja Kuhmoisten tienristeyksestä kirkolle päin (osoite: Hiukkaan kylätie 100, Jämsä). Tapana on ollut pitää heinäkuussa avoimien ovien viikko, jolloin oppaaksi palkataan kyseisen vuoden Pellavatyttö.

Museon pihapiirissä on kolme rakennusta, asuinrakennus, vilja-aitta ja riihi. Asuinrakennus, eli Luutsaaren savupirtti on siirretty museonmäelle Isojärven Luutsaaresta.

Päärakennuksessa on nähtävänä vanhaa talonpoikaisesineistöä, lähinnä astioita ja työkaluja. Esineet on käyttötarkoituksensa mukaan ryhmitelty naisten käsityönurkkaukseen, miesten puhdetyönurkkaukseen ja uuninpankon talousesineisiin. Sisustuksena museopirtissä on pöytä, muutamia vanhoja tuoleja, seinänvieruspenkit ja sänky.

LÄNGELMÄEN KOTISEUTUMUSEO (esite)

Längelmäen kotiseutumuseoon kuuluu kolme rakennusta, asuinrakennus, riihi ja mäelle muutama vuosi sitten siirretty vilja-aitta.

Asuinrakennus, eli Luutsaaren savupirtti on siirretty museonmäelle Isojärven Luutsaaresta. Alkuperäisessä asussaan se on ollut vielä kesällä 1959, jolloin isäntänä oli Bruuno Luutsaari. Tällöin rakennuksen edustalla on ollut avokuisti, jota museopirtissä ei enää ole. Längelmäen kotiseutuyhdistyksen johtokunta osti Puharilasta Salmenniemen tilalta vanhan riihirakennuksen vuonna 1961. Se siirrettiin samana suvena talkoovoimin Hiukkaalle museomäelle. Riihi on tyypillinen kylkiäisriihi. Vuonna 2012 museonmäelle siirrettiin vilja-aitta Hiukkaan Jaakkolasta.
Rakennus siirrettiin kokonaisena uusien perustuskivien päälle ja katettiin uudestaan.

Museorakennus on tavanomainen paritupatyyppinen talonpoikaistalon puolikas 1800-luvulta. Pirtin päässä on ollut yhteen salvottu kamari. Sisätiloiltaan pirtti on vaatimaton. Alkuperäisessä asuinrakennuksessa on ollut viimeksi uloslämpiävä uuni. Museorakennuksessa sen sijaan on muurattu savu-uuni. Uunin vastakkaisella seinällä on halkojen heittoa varten lykkyy-kansinen räppänä. Sisustuksena museopirtissä on pöytä, muutamia tuoleja ja seinänvieruspenkkejä sekä pienesineistöä ja työkaluja. Pirttiä on valaistu pärein ja kynttilöin, mistä kertovat mm. pärepihdit ja
kynttilänjalat. Esineet on saatu museolle yksityishenkilöiden lahjoituksina.

[Teksti perustuu vuonna 2018 koottuun (Ilmo Salo) museoesitteeseen - Esitteen tekstit: Eija Helpiölä, Leena Lähdesmäki - Kuvat: Eija Helpiölä, Leena Lähdesmäki, Ilmo Salo sekä Kalervo Maunuksela /Längelmäki-seuran kokoelmat ja Sauli Lehmusto /Längelmäki-seuran kokoelmat]

MUSEON TALKOOT 23.5.2020

Kuva Ilmo Salo