Museo

Kuva Ilmo Salo

Kesän 2019 aukiolo ma-su 15.-21.7.2019 kello 13-17

Museon Vestarit perjantaina 19.7.2019 kello 18-22

Museo sijaitsee Hiukkaalla pätkän matkaa Länkipohjan ja Kuhmoisten tienristeyksestä kirkolle päin. Tapana on ollut pitää heinäkuussa avoimien ovien viikko, jolloin oppaaksi palkataan kyseisen vuoden Pellavatyttö.

Museon pihapiirissä on kolme rakennusta, asuinrakennus, vilja-aitta ja riihi. Asuinrakennus, eli Luutsaaren savupirtti on siirretty museonmäelle Isojärven Luutsaaresta.

Päärakennuksessa on nähtävänä vanhaa talonpoikaisesineistöä, lähinnä astioita ja työkaluja. Esineet on käyttötarkoituksensa mukaan ryhmitelty naisten käsityönurkkaukseen, miesten puhdetyönurkkaukseen ja uuninpankon talousesineisiin.

Sisustuksena museopirtissä on pöytä, muutamia vanhoja tuoleja, seinänvieruspenkit ja sänky.

Längelmäki-seura tapaa järjestää museonmäellä erilaisia ympäristön luonteeseen sopivia tapahtumia. Niin myös tänä kesänä

Artikkeli, Jamsan Seutu

Museoesite:

LÄNGELMÄEN KOTISEUTUMUSEO

Längelmäen kotiseutumuseoon kuuluu kolme rakennusta, asuinrakennus, riihi ja mäelle muutama vuosi sitten siirretty vilja-aitta.

Asuinrakennus, eli Luutsaaren savupirtti on siirretty museonmäelle Isojärven Luutsaaresta. Alkuperäisessä asussaan se on ollut vielä kesällä 1959, jolloin isäntänä oli Bruuno Luutsaari. Tällöin rakennuksen edustalla on ollut avokuisti, jota museopirtissä ei enää ole.

Museorakennus on tavanomainen paritupatyyppinen talonpoikaistalon
puolikas 1800-luvulta. Pirtin päässä on ollut yhteen salvottu kamari.
Sisätiloiltaan pirtti on vaatimaton. Alkuperäisessä asuinrakennuksessa on ollut viimeksi uloslämpiävä uuni. Museorakennuksessa sen sijaan on muurattu savu-uuni. Uunin vastakkaisella seinällä on halkojen heittoa varten lykkyy-kansinen räppänä.

Sisustuksena museopirtissä on pöytä, muutamia tuoleja ja seinänvieruspenkkejä sekä pienesineistöä ja työkaluja. Pirttiä on valaistu pärein ja kynttilöin, mistä kertovat mm. pärepihdit ja
kynttilänjalat. Esineet on saatu museolle yksityishenkilöitten
lahjoituksina.

Längelmäen kotiseutuyhdistyksen johtokunta osti Puharilasta Salmenniemen tilalta vanhan riihirakennuksen vuonna 1961. Se siirrettiin samana suvena talkoovoimin Hiukkaalle museomäelle. Riihi on tyypillinen kylkiäisriihi.

Vuonna 2012 museonmäelle siirrettiin vilja-aitta Hiukkaan Jaakkolasta.
Rakennus siirrettiin kokonaisena uusien perustuskivien päälle ja katettiin uudestaan. Kattojen kunnostustöitä on tehty myös muihin rakennuksiin LAPEhankkeen avulla.

Längelmäki-seuran ylläpitämällä museolla pidetään erilaisia ympäristön
luonteeseen sopivia tapahtumia. Museo on yleisölle avoinna viikon ajan heinäkuussa ja muulloin sopimuksen mukaan.

Längelmäen kotiseutumuseosta myös osoitteessa

Tämän museoesitteen on koonnut Ilmo Salo v. 2018 Eija Helpiölän ja Leena Lähdesmäen aiemmin laatiman esitteen pohjalta.
Esitteen tekstit: Eija Helpiölä, Leena Lähdesmäki
Kuvat: Eija Helpiölä, Leena Lähdesmäki, Ilmo salo sekä Kalervo Maunuksela /Längelmäki-seuran kokoelmat ja Sauli Lehmusto /Längelmäki-seuran kokoelmat